Scroll Top
Çayır Mah. Cumhuriyet Bulvarı No:28B Merkez/NİĞDE

Güneş Enerjisi Santrali

Güneş Enerjisi Santrali

Lisanssız Üretimler için; 1mW’a kadar lisans almadan sadece TEİAŞ’a yapacağınız başvuru sonucunda güneş enerjisi santraline sahip olabilirsiniz. Yapacağınız yatırımı kısa sürede finase ederek , kalan zaman içerisinde kar elde edebilirsiniz. Devletimizin alım garantisi Güneş Enerjisinde elektrik üretim sistemlerine sizde sahip olabilirsiniz. Diğer santral maliyetlerine göre çok düşük maliyetle sizde bir santrale sahip olabilirsiniz.

Lisanslı Üretim için; EPDK’ya yapacağınız başvuru ile çok büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sahip olabilirsiniz. Seçilecek bölgelere ve alınan lisans büyüklüğüne göre yatırım yapabilirsiniz.

Off-Grid Akülü Sistem(Off Grid)

Şebekeden bağımsız sistemler, ada sistemleri, off grid sistemler ya da akülü sistemleri olarak adlandırılabilir. Sistemde kullanılan temel ekipmanlar güneş paneli, akü, şarj regülatörü, inverter ve trackerdır. Şebeke hattının bulunmadığı ya da İşlevsel bir elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde en sağlıklı çözüm ihtiyaca göre doğru hesaplanmış bir off grid sistem kurulumu yapmaktır.  Elektrik hattının bulunduğu yerlerde akülü sistemlerinin kurulması sistem maliyetini arttırmakta ve sistem geri dönüş sürelerini arttırmaktadır. Bu nedenle bu sistemlerin kurulduğu yerler daha çok şebeke elektriğinin bulunmadığı ya da iletim hattına 800m’den daha uzak olan yerlerdir. Özellikle yayla-dağ evleri, çiftliklerde, sinyalizasyon sistemleri, uzaktan bilgi sistemleri (otoyol tabelaları), baz istasyonları vb. ,bu tarz kurulumlara sıkça rastlanmaktadır. Bu tarz yerlere iletim hattının çekilmesi ciddi bir trafo, direk ve kablo maliyeti oluşturmaktadır. Sistemlerin en önemli avantajları ;

• Şebekenin olmaması halinde ekonomik çözümdür,
• Şebeke bağlantısının tesis maliyetine kıyasla uygun ve gerçekleştirilebilir,
• Yakıt maliyeti yoktur,
• Kurulumda nitelikli fakat az sayıda personel yeterlidir,
• Kurulu süresi kısadır,
• Sistemler enerji ihtiyacına göre arttırılabilir
• Sistemler aşama aşama kurulabilir, bu sayede esnek kurulum maliyetleri vardır.

Sistem tasarımı yaparken dikkat edilecek hususlar su sekilde sıralanabilir:

  • İlk basta yapılması gereken sistemin kullanılacağı yerde mevcut olan ekipmanların tasarruflu ürünler ile değiştirilmesidir. Bu sayede tüketilen enerji miktarı düşecektir. Bazı uygulamalarda sistem maliyetleri bu sayede yarı yarıya azalmaktadır.
  • Ardından bilinmesi gereken, günlük tüketiminin ne kadar olduğudur. Bunun hesabın yapılabilmesi için kurulum yeri içerisinde hangi ev aletlerinin günde yaklaşık olarak kaç saat çalıştırıldığının listelenmesi gereklidir. Bu liste sayesinde evin günlük/haftalık enerji ihtiyacının ne kadar olacağı belirlenecek ve sistem hesabı bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
  • Sistemin kurulacağı yerde ön çalışma yapmak kurulum tasarımı ve bağlantı ekipmanlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Ayrıca Kurulum yerinde paneller üzerine gölge yapabilecek objelerin-yapıların varlığı dikkatle incelenmelidir. Bu bilginin yanında paneller sıralı şekilde birbiri ardına dizileceklerse paneller arası mesafe uygun seçilerek, panellerin birbiri üzerine gölgelenme yapması engellenmelidir.
  • Sistem tasarımı yapılan yerin yazlık bir ev ya da yıl boyu oturulan bir yer mi olduğu da sistem tasarımı ve maliyetlere ciddi etkilemektedir. Tüm yıl boyunca kullanılacak bir yer ise panel dizaynı en kötü mevsim koşullarına göre yapılır.
  • Kullanılan yer sezonluk ya da yazlık bir ev ise evin hangi aylar arasında kullanıldığı ilk bilinmesi gerekendir. Yapılan boyutlandırmada yaz aylarındaki radyasyon değerleri baz alınarak sistem hesaplamaları yapılır.
  • Bu durumda hesaplanan sistem maliyeti kötü koşullara göre yapılan sistem maliyetinin hemen hemen yarısına denk gelmektedir. Tasarım kullanım süresine ve mevsimine göre hesaplanmalı böylece sistem maliyeti en uygun hale getirilmelidir.
  • Sistem tasarımı yapılırken uygun güçte inverter seçimi önemlidir. Kullanılacak cihazlara göre anlık çekilen enerji miktarına uygun gerilim ve güçte inverter hesaplanmalıdır. Seçilecek inverterde dikkat edilecek en önemli husus kullanılan cihazların (buzdolabı gibi motorlu aletlerin) demaraj akımını kaldıracak güçte olmasıdır. Demaraj akımı nominal akımın hemen hemen 3-4 katına kadar çıkabilmektedir. İnverter beslemesi cihazın özelliklerine göre bu akımı kaldırabilecek güçte olmalıdır.
  • Sistemin kurulacağı alan çatı olacaksa çatı yönü ve eğimi detaylı olarak hesaplanmalıdır. Kurulacak olan konstrüksiyon çatı izolasyonuna zarar vermeyecek şekilde monte edilmelidir. Sistem bahçeye kurulacaksa eğer sabit ayaklarla montajı yapılabileceği gibi güneşi takip eden sistemler kurularak da montaj yapılabilir. Trackerin tek ya da çift eksenli olmasına bağlı olarak üretilen enerji miktarı %15-35 arasında arttırılabilir.
  • Akü gruplarının muhafazası akülerin ömürleri açısından çok önemlidir. Bu nedenle akülerin tasarımları yapılırken otonomi süresinin yanında akülerin yerleştirileceği yer de ciddi olarak düşünülmelidir. Akülerin yerleştirildiği yerin havadar olması, akülerin ısınmasını engellemede çok etkilidir.
  • Enerjinin DC olarak taşınması esnasında, mesafe arttıkça kaybedilen enerji miktarı oldukça önemli miktarlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak cihazların (güneş paneli-akü-inverter) aralarındaki mesafe minimum olmalıdır. Buna ek olarak uygun kesitte kablo kullanılmalıdır.
  • Sistem hesabı tamamlandıktan sonra evin yıllık/sezonluk olarak kullanımına ve evin enerji ihtiyacına göre otonomi süresi belirlenecektir.

On-Grid Sistem (Şebeke Bağlantılı Sistem)

Şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemler, üretilen elektriğin akülerde depolanması yerine üretim yerinde tüketilmesi prensibine dayalı çalışmaktadır. Projelendirme yapılırken üretilmesi istenilen ya da ihtiyaç olan enerji miktarı tespit edilir. Atmosferden gelen güneş ışınlarının solar modüller üzerine temas etmesi ile DC elektrik enerjisi üretilir. Üretilen enerji yüksek çevrim gücü olan, merkezi şebekeye bağlanabilen invertörler ile merkezi şehir şebeke sistemine bağlanır. Böylelikle panellerden üretilen enerji doğrudan şebeke sistemine gönderilmiş olur. Alan ve ışınım koşulları uygun olduğu taktirde şebekeye bağlı elektrik üretim sistemi ile istenilen güçte elektrik enerjisi üretimini sağlamak mümkündür.

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi kurulumu kolay bir enerji üretim aracı olduğu gibi, uzun ömürlü, işletme maliyeti olmayan, pratik ve seyyar olması gibi nedenlerden ötürü öncelikli tercih sebebi olmaktadır.

Sistemin temel bileşenleri;

  • Fotovoltaik Panel
  • İnvertör
  • Çift Yönlü sayaç (Şebeke sayacı) dır.

Şebeke bağlantılı sistemler, yüksek güçte-santral boyutunda kurulabileceği gibi evsel ihtiyaç için daha küçük güçlü kurulumlarda gerçekleştirilebilir. Örneğin bu sistemlerde bir konutun elektrik gereksinimi karşılanabilirken, üretilen fazla enerji elektrik şebekesine verilir, yeterli enerjinin üretilmediği durumlarda ise şebekeden enerji alınır. Böyle bir sistemde enerji depolaması yapmaya gerek yoktur, yalnızca üretilen DC elektriğin, AC elektriğe çevrilmesi ve şebeke uyumlu olması yeterlidir.

Şebeke bağlantılı sistemlerin avantajları:

  • Sistemde akü gibi depolama birimleri kullanılmayacağı için depolama için ayrıca ek bir maliyet olmaz.
  • Sisteme yakın yerlerde tüketim olacağı ve depolama olmadığı için enerji çevriminin daha az olmasından dolayı kayıp minimum miktarda olacaktır.
  • Üretilen enerji şebekeye bağlı olduğu için aynı zamanda üretilen enerji yetmediğinde şebeke devreye girecek ve enerji eksiksiz olarak yükü besleyecektir.
  • Sistem tasarımı yapılırken, yükün tamamını karşılanması gibi bir zorunluluk olmadığı için istenilen miktara ya da alana göre tasarım yapılabilme esnekliğine sahiptir.
  • Alan yeterli olduğu taktirde sistem kurulu gücü arttırılabilmektedir.